Materialval - Ädelstenar i herrarmband

MATERIALET

I våra herrarmband arbetar vi mestadels med ädelstenar, rostfritt stål och läder. De produkter som har detaljer i guld eller är helt i guld har då en botten i rostfritt stål och sedan en plätering i 18 karat guld. Lädret är främst kalvläder, men vi använder oss även av lammnappa. Våra smycken är 100% nickelfria.

STENARNA

De stenar som vi främst använder är Agat, Tigeröga, Jaspis, Lapis Lazuli och Bronzite. Agat, Tigeröga och Jaspis tillhör Kvarts (kiselsten) och bildas i bergsspringor mellan bergen, av kiselsyrahaltiga vattenlösningar. De ser olika ut beroende på de olika färgerna på dessa vattenlösningar som i sin tur färgar stenarna. En agat kan till exempel vara både spräcklig, ha struktur och vara slät enfärgad. Agater som vi vanligen använder är Onyx (svart agat), Mossagat (Grön), Blå matt agat och olika enfärgade agater. Av jaspis är det Picassojaspis, Leopardjaspis och Dalmatinjaspis och Träjaspis som vi främst använder. Tigeröga finns i en färgskala från vinröd till honungsbrun.

En Bronzite är egentligen en järnhaltig mineral som får en bronsliknande ton tack vare en ofullständig förändring.

M420Bbrown_tonad.jpg

Lapis Lazuli är en mineral med intensiv blå färg som förr användes för att göra färgen ultramarin.

M420Blapis_tonad.jpg

Jade använder vi när vi vill ta fram en färgad sten i en speciell nyans. Jadestenen är enkel att färga eftersom den finns som enfärgad, nästan genomskinligt vit.

M420Bmix_tonad.jpg

Lavastenen eller Basalt som den också kallas, är svart och väger inte speciellt mycket, den kommer från torkad lava.

M459Bblack_tonad.jpg

Obsidian eller Snowflake som vi brukar kalla den, då den har vita små ”snöflingor” på sig, kommer även den från en bergart som bildats av lava som stelnat väldigt snabbt.

M476B grey-2000.jpg

Turkosen är en mjukare sten som är turkos i färgen, men den finns även naturligt cremevit. De mörka ådrorna i stenen är järnockra.

M468B turquoise-2000.jpg

TILLVERKNING

De flesta stenarna kommer från bergsspringor eller berggrund. De klyvs till så nära sin rätta storlek det går, sedan sågas den ännu närmre för att sedan slipas och poleras. Om stenen ska färgas så görs det innan den poleras. Färgningen görs precis som med kläder, innan stenen poleras läggs den i ett färgbad för att få sin rätta färg. Sedan polerar man bort överbliven färg och stenen får sin fina lyster. När stenen sedan har fått rätt storlek och färg görs de till smycken.